lukotava notikumi dalibnieki lauka izdotie instrumenti darbnica

IZKAPTS UN SLĒPE

 

atslega

 

 

2021-2022 gadu miju bernurits atzīmēja ar jaunā projekta - bezgalīgās kopas “Izkapts un Slēpe” izveidi. Projekta pirmssākumi meklējami 2021. gada vasaras Savvaļā, kur instrumentu būvēšanas meistarklasē tapa daudzo zaraino un sakņaino praulu starpā arī stīgota izkapts un slēpe. Turpat meistarklases noslēgumā Toms un maksis apvienojot jaunos rīkus ar modulāriem sintezātoriem sienāžu un varžu pavadījumā pieskandināja plašās Savvaļas pļavas. Jauno skaņu iedvosmoti autori vienojās šo lietu turpināt. 21.12.21 sekoja ziemas saulgriežu koncerts, Radio NABA ēterā, tiešraidē no studijas. Kad visgarākā nakts atkāpās visīsākās dienas priekšā, bernurits skaņdari ķērās pie gaismas rīkiem un izspēlēja seno mītu par cīņu starp Mēness un Saules gaismu. Gaismas cīņā nav zaudētāju vai uzvarētāju, tā turpinas dzīvības pastāvēšanas vārdā, ko bernurits nekavējās apliecināt 7.1.2022. mājas koncertā, nesot pasaulē Skādes vēstījumu.

 

Mīts par Skādi un cīņu starp Mēness un Saules gaismu.


Laikos, kad zemi, klāja tumsa, milža Kangara meita Skāde precēja Mēnestiņu. Laikam ritot Skādei dzima trjdeviņas meitas, kuru mirdzošais skaistums kliedēja tumsu. Skāde ar meitām valdīja pār visumu, līdz brīdim, kad Dieviņš radīja dienu.
Lai glābtu seno kārtību Kangars stājās cīņā pret Dieviņu. Bet līdzsvars bija izjaukts un milzis zaudēja kaujā. 

Tad Skāde ar meitām sēja kājās Izkaptis kā Slēpes, bruņojās ar mēness lokiem un devās cīņā pret Sauli. Tām palīgā nāca bezgalīgais pūķis Ūsa ar spožākajām debess zvaigznēm. Tā sākās kauja starp Mēness un Saules gaismu, un tā turpinas joprojām.

 

 

 

Izkapts – Toms Ceļmillers
Slēpe – maksims šenteļevs