lukotava notikumi dalibnieki lauka izdotie instrumenti darbnica

DAUGAVGRĪVAS GAMELĀNI

 

indieshpasakas

 

Indonēziešu leģendās Javas dievu vadonis, lai sasauktu pārējos dievus, augstu kalnā spēlējis gongu. Kad bija jāsūta sarežģītāka ziņa, vadonis ņēmis vairākus gongus, un tā radies gamelāns.
Gamelāns fascinē. Tas nelīdzinās nekam. Tas ir tik skaļš cik vien skaļš var būt dievu vadoņa gongs. Tā nav mūzika, kuru pieraksta notīs, tā kompozīcijas nav fiksētas. Gamelāna melodijas veidojas un tiek nodotas spēlējot. Gamelānu spēlē visi. Tā ir komūnas mūzika, kas veido ciešu saikni starp dalībniekiem, vai tā būtu ģimene, ciems, pilsēta, metropole, vai dievu saime.
Piedalīties var ikviens. Atkarībā no meistarības katram dalībniekam atrodas vieta. Pamatā gamelānam ir heterofoniska – daudzbalsīga struktūra, kuras tekstūru veido daudzas vienlaikus spēlētas melodijas dažādos ātrumos un augstumos. Meistarīgākie spēlē ātrās tēmas augstākos toņos, kas vēl mācās spēlē lēnāk, zemākos toņos. Katram atrodas sava vieta, un spēlētāju skaits nav ierobežots.
Gamelāna struktūru raksturo līmeņi, kas uzslāņojas. Jebkurš elements, var būt saskaldīts smalkākās sastāvdaļās un sadalīts starp spēlētājiem, veidojot arvien gaisīgāku un vibrējošāku kompozīciju.
Gamelānu raksturo metāla gongi un metalafoni, bet piedalas arī bambusa flautas, bungas, balsis, un ēnu teātris.
Bērnu rīts spēlēs gamelānu izmantojot motorus un cilpas, papildinot tās ar akustiskiem instrumentiem, un ēnu projekcijām no augu tējām. Viss taps uz vietas no maziem elementiem, kurus aicinam atnest sev līdzi, vai atrast uz vietas un piedalīties gamelānā kopā ar bērnu rītu un daugavgrīvas dieviem.

 

 

 

www.festivalskometa.lv/